Birçok evde ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamada kullanılan kombiler, kimi zaman çeşitli arıza ve sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Doğalgaz kombilerinde sık rastlanan arıza durumlarından biri de kombi basıncının ya da barın bir anda yükselmesi. Kombi basıncı yükselmesi durumu birçok kombi kullanıcısının başına gelen ve sıkça çözüm aranan bir konu. Peki kombi basıncı neden yükselir? Kombi basıncını düşürmek için neler yapılmalıdır? Tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtı yazımızda sizleri bekliyor!
Kombi Barı Neden Yükselir?
Kombi basıncı ve kombi barı neden yükselir sorusu, kombi kullanıcılarının en çok merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Kombi barının yükselmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Asıl sebebi bulabilmek için tüm etkenleri göz önünde bulundurmalı ve bu sorunların kombide var olup olmadığından emin olmalısınız.
Kombi Basıncı Yükselmesinin Sebepleri Neler Olabilir?
Kombi basıncı yükseliyor ise muhtemel sebeplerden biri doldurma musluğunun açık bırakılmış olmasıdır. Bu yüzden kombi doldurma musluğunu kontrol etmeli ve kapalı durumda olduğundan emin olmalısınız. Kombi doldurma musluğunun kapatılması için iyice sıkılması gerekir ancak hassas bir parça olduğundan kırılmaması için dikkatli olunmalıdır.
Kombi basıncı yükselmesinin olası sebeplerinden bir diğeri de doldurma musluğunun kapanmıyor olmasıdır. Kombi musluğunu kapattığınızdan emin olsanız bile eğer muslukta ufak bir kademe dahi açıklık kaldıysa basınç yükselebilir. Bu durumun düzelmesi için arızalı olan doldurma musluğunun yenisiyle değiştirilmesi gerekir.
Kombiye su basmak için musluğu kuvvetli bir şekilde çevirdiğinizde parçayı kırabilirsiniz. Eğer doldurma musluğu kırılırsa da kombinin basıncı yükselir. Bu yüzden doldurma musluğunun herhangi bir parçasının kırılması durumunda da musluğun komple değiştirilmesi gerekir.
Kombi basıncı neden yükselir sorusunun bir başka cevabı da plaka-ana eşanjör arızasıdır. Plaka-ana eşanjör arızalandığında kombi basıncında kendi kendine yükselmeler meydana gelir. Eğer kombiniz çift eşanjörlü ise sorun plaka eşanjörde; tek eşanjörlü ise sorun ana eşanjörde olabilir.
Kombi basıncının yükselmesinde son nedenlerden biri de genleşme tankı havasının eksik ya da membranın delik olmasıdır. Özellikle düzenli olarak bakımı yapılmayan kombilerde genleşme tankının havası kontrol edilemez ve havası eksildiğinde de basınç yükselmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Böyle bir sorun yaşanıp yaşanmadığından emin olmak için genleşme tankının havasını kontrol etmeniz eğer hava yok ise hava basmanız gerekir. Eğer genleşme tankının membranı delikse değişim şarttır.
Kombi Basıncı Kaç Olmalı?
Kombide suyun basıncını doğru ayarlamak son derece önemlidir. Kombinin basıncı ne çok fazla olmalı ne de çok düşük olmalıdır. Kombi basıncı kaçta olmalı sorusuna verilebilecek en doğru yanıt 1.5 ile 2 bar seviyesi arası olacaktır. Eğer kombi basıncı 1.5 seviyesinin altındaysa, musluklara veya tesisatın tamamına gönderilen suyun istenen sıcaklıkta olması mümkün olmayabilir. Kombi basıncı gereğinden fazla yükselirse yani 2.5 barın üstüne çıkarsa ise; kombinin güvenlik sistemi devreye girer. Bu durumda da kombinin altından tahliye vanasından suyu boşaltmaya başlar.
Kombi Basıncı 1.5 Bardan 2 Bara Kadar Yükseliyorsa…
Kombi basıncının 1.5 bardan 2 bara kadar yükselmesi bir arıza durumu değildir. Kombiler, kaloriferler açıldığı zaman yanı kış moduna geçildiğinde içinde bulunan suyu kaynatır ve su kaynadıkça çoğalır. Dolayısıyla da basınç değerinde ufak tefek yükselmeler olabilir. Eğer basınç değerini 1.5 bara ayarlamanıza rağmen değer 2 bara kadar çıkıyorsa endişe etmenize gerek yoktur çünkü bu bir sorun değildir.
Kombi Basıncı Sürekli 3 Bar Üzerine Yükseliyorsa…
Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur sorusu, kombi basıncı yükselme sorunu yaşayanların en çok merak ettiği soruların başında gelir. Eğer kombi basıncı 3 bar üzerine yükseliyorsa burada bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. Kombinin basıncı 3 barı geçtikten sonra cihaz fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır. Emniyet ventili bu durumda açılır ve kombideki suyu dışarıya atmaya başlar, daha sonra kombi su akıtır. Kombi neden su akıtır sorusunun muhtemel cevaplarından biri de bu gerekçedir.
Kombi Basınç Yükselmesi Tehlikeli Midir?
Kombi basıncını gösteren basınç göstergesi 3 bar seviyesine çıktığında kombiler genellikle su sızdırmaya başlar. Bu durumda emniyet ventilinden sızan su, emniyet ventilinde bir arıza olduğu anlamına değil; kombi basıncının yüksek olduğu anlamına gelir. Kombi basıncı yükseldiğinde ve kombi su akıtmaya başladığında kombinin su seviyesinin düşürülmesi gerekir. Aksi taktirde su seviyesinin artması su sızdırmaya ve daha farklı sorunlara neden olabilir. Su basıncının düşürülmeyip yükselmeye devam etmesi kombinin arızalanmasına varan durumlara kadar gidebilir.
Kombi çalışırken basınç yükseliyor ise öncelikle basınç yükselmesinin temel sebebini bulmalısınız. Kombi basıncı neden yükseliyor sorusuna yukarıda da bahsettiğimiz gibi birden fazla yanıt verilebilir. Bunun için yazının başında saydığımız muhtemel sebepleri inceleyebilir ve sorunun neyden kaynaklı olduğunu saptayabilirsiniz. Kombide basınç yükselmesine sebep olan aksaklıklardan bazılarını kendiniz çözebilirsiniz. Ancak eğer sorun hatalı ya da bozulmuş bir parçadan kaynaklanıyorsa yetkili servise başvurmanız gerekir.
Kombinizin basıncı yüksekse sizler kullanıcı olarak öncelikle doldurma musluğunu kontrol edebilirsiniz. Kombiye su basma işlemi yaptığınız esnada musluğu açık unutmuş olabilirsiniz. Bu yüzden doldurma musluğuna bakmalı açık kalmışsa kapatmalısınız. (Doldurma musluğu genellikle sağa çevrilerek kapatılır.)
Kombi basıncı yükselmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri kombiye fazla su basılmış olmasıdır. Isınan su genleşeceğinden sistemdeki havayı sıkıştırır ve basıncın yükselmesine yol açar. Kombinizde küçük basınç artışları meydana geldiğinde öncelikle kombinizin altında bulunan tahliye hortumunu kullanarak basıncı düşürmeyi deneyebilirsiniz. Bu yöntemin yanı sıra ayrıca tesisatın ana tahliye musluğu ya da kalorifer peteklerinizdeki tahliye müşürünü kullanarak da basıncı düşürebilirsiniz. Genellikle mutfak, banyo ya da balkon gibi ıslak alanların birinde ana tahliye musluğu bulunur. Bu musluğu açarak kombi basıncınız normal seviyeye gelene kadar fazla suyu tahliye edebilirsiniz. Kombiniz 1.5-2 bar basınca geldiğinde ana tahliye musluğunu ya da müşürü tekrar sıkarak, işlemi tamamlayabilirsiniz.
Eğer kombinizin su basıncı devamlı olarak düşüyor ve kombiye devamlı su basmak zorunda kalıyorsanız ya da basınç sürekli yükseliyor ve basıncı devamlı düşürmek zorunda kalıyorsanız bu durumda cihazda farklı bir arıza olabilir. Böyle bir durum yaşadığınızda mutlaka teknik servisten yardım almalısınız.
Kaynak :https://plus.alarko-carrier.com.tr/akilli-cozumler/kombi-basinci-neden-yukselir